Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2022

@ριστοτελιστές


Οι @ριστοτελιστές είναι νέα πλατφόρμα που αποσκοπεί στην ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου των Αριστοτελικών κειμένων, καθώς και τον εκτεταμένο σχολιασμό τους. Θα λειτουργήσει ως κοινωνικά δικτυωμένο συνεργατικό περιβάλλον: οι χρήστες (ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές, ευρύ κοινό, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, κ.ά.) θα μπορούν να περιηγηθούν, να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν το έργο, αλλά και να συνεισφέρουν άμεσα και δημιουργικά σε αυτό. Απαιτείται εγγραφή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο περιεχόμενό της, το οποίο σταδιακά εμπλουτίζεται.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2022

Το Μέλλον του Παρελθόντος

Διεθνές Συνέδριο: The "Future of the Past": Why Classical Studies still matter (Το «Μέλλον του Παρελθόντος»: Γιατί οι Κλασικές Σπουδές είναι ακόμα σημαντικές) (23-26/11/22)

Η Ακαδημία Αθηνών, η Heidelberger Akademie der Wissenschaften και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: The "Future of the Past": Why Classical Studies still matter [Το «Μέλλον του Παρελθόντος»: Γιατί οι Κλασικές Σπουδές είναι ακόμα σημαντικές]. Το Συνέδριο διοργανώνεται προς τιμήν του καθηγητή Νικολάου Κονομή και θα διεξαχθεί στις 23-26 Νοεμβρίου 2022 στην Ακαδημία Αθηνών (Οδός Πανεπιστημίου 28, Αθήνα).

Για τον σύνδεσμο παρακολούθησης, κάντε κλικ ΕΔΩ

Απόσπασμα από δήλωση του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Α. Ρεγκάκου, στην εφ. «Καθημερινή».

Η κριτική που συνδέει τις Κλασικές Σπουδές με τη λευκή υπεροχή είναι νόμιμη και δίκαιη, στο μέτρο που αναδεικνύει μελανά σημεία του παρελθόντος και του παρόντος των σπουδών, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ο ρατσισμός εξακολουθεί να μην είναι αμελητέος. Ο ισχυρισμός ότι η μελέτη και η μίμηση της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας νομιμοποίησαν τη δουλεία, την αποικιοκρατία, τον φασισμό και τον ναζισμό –ακόμα και την πρόσφατη κατάληψη του Καπιτωλίου– φαίνεται υπερβολικός, αλλά δεν στερείται αλήθειας. Νόμιμη είναι και η απαίτηση για κατάργηση των πρακτικών που αποκλείουν μη λευκούς ερευνητές από τις αρχαιογνωστικές επιστήμες. Η αντίληψη, όμως, πως μόνο μη λευκοί ερευνητές μπορούν να μελετήσουν και να κατανοήσουν φαινόμενα όπως η δουλεία στον αρχαίο ελληνορωμαϊκό κόσμο, επειδή την έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι ομόφυλοί τους, δεν ευσταθεί. Οι Κλασικές Σπουδές απειλούνται κυρίως από την ιδεολογία της αγοράς.

Στο μεταξύ, οι συνεδρίες αναρτήθηκαν και στο youtube:

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2022

Αντιστροφές φύλου στις ομηρικές παρομοιώσεις


Στο φετινό ΛΓ' σεμινάριο ομηρικής φιλολoγίας, που θα γίνει στην Ιθάκη (25 έως 29 Αυγούστου 2022), θα δείξω πώς στα ομηρικά έπη ο "διαιρεμένος κόσμος" ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες έχει ρευστά όρια, και ότι το αρσενικό και το θηλυκό δεν διαχωρίζονται ποτέ εντελώς. Συνδέω τη θέση μου αυτή με τις καθιερωμένες ως «αντίστροφες» παρομοιώσεις ως προς το φύλο, στο πλαίσιο των οποίων ένας άντρας πολεμιστής συγκρίνεται με γυναίκα, και, σπανιότερα (στην Οδύσσεια), μια γυναίκα υιοθετεί ρόλο αντρών.


Δείτε το πρόγραμμα, κάνοντας κλικ στην επόμενη εικόνα:

Κυριακή, Ιουνίου 19, 2022

Ψηφιακοί πόροι για τις κλασικές σπουδές


Στο φόρουμ ελεύθερης πρόσβασης "Antigone" δημοσιεύονται 90 περίπου ψηφιακοί πόροι για τις κλασικές σπουδές.

Σάββατο, Απριλίου 09, 2022

Δύο αρχαιοελληνικές οδοί


Εισαγωγική παρουσίαση στο πλαίσιο της τελετής λήξης του προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο "OMNES VIAE, ALL THE ROADS, TODOS LOS CAMINOS", που διοργάνωσε το ΓΕ.Λ. Παιανίας "Δημοσθένειο" (Παιανία, 7-4-2022).

Οι Περσικοί πόλεμοι: σενάριο διαφοροποιημένης διδασκαλίας


"Οι Περσικοί Πόλεμοι": Σενάριο διαφοροποιημένης διδασκαλίας (για παιδιά με προσφυγικό / μεταναστευτικό υπόβαθρο). Σεμινάριο Ενδοσχολικής Επιμόσφωσης στο 11ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αχαρνών [01-04-2022].

Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2022

Ζελένσκι και Πλούταρχος


Στην αρχή της τηλεοπτικής ταινίας "ο Υπηρέτης του Λαού", ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. που υποδύεται έναν απλό καθηγητή της Ιστορίας σε Λύκειο, ξυπνάει, στο άτακτο και θορυβώδες σπιτικό του, από τον ύπνο που τον έχει βυθίσει η ανάγνωση βίων μεγάλων ανδρών του Πλούταρχου.

Εξάλλου, Πλούταρχος και Ηρόδοτος εμφανίζονται στον ύπνο του, συνομιλώντας για ζητήματα δημοκρατίας.



Καθώς στην εξέλιξη του έργου οι μαθητές βιντεογραφούν, κρυφά στην τάξη, τις διαμαρτυρίες του καθηγητή τους εναντίον της διεφθαρμένης εξουσίας, πετυχαίνοντας το βίντεο να γίνει viral στο youtube, o κινηματογραφικός Ζελένσκι γίνεται με τη δημοφιλία του αυτή, μέσα στο έργο, πρόεδρος της χώρας του.

Ο Gregory Crane παρατηρεί σε άρθρο του για τις ψηφιακές, κλασικές σπουδές ότι, κατά ειρωνικό τρόπο, μέσα τουλάχιστον στο έργο, ο πρωταγωνιστής παίρνει και αυτός μια θέση ανάμεσα στους διάσημους άνδρες των "Παράλληλων Βίων" του Πλούταρχου.

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022

Το βλέμμα του Οδυσσέα

Το 1995, στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ης επετείου από την εφεύρεση της πρώτης κινηματογραφικής κάμερας από τους αδελφούς Louis και Auguste Lumière, ζητήθηκε από σαράντα σκηνοθέτες ανά την υφήλιο να παρουσιάσουν, με συγκεκριμένους περιορισμούς, μια ταινία μικρού μήκους. Προέκυψε έτσι η ταινία "Lumière et compagnie".

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος κινηματογράφησε μια σκηνή από την ομηρική Οδύσσεια (ραψ. ν 194-200), όπου ο Οδυσσέας, φτάνοντας στην ακτή της Ιθάκης και με στραμμένο το τελικό του βλέμμα προς την κάμερα, απορεί απεγνωσμένα πού βρίσκεται.
Την ίδια χρονιά, το 1995, κυκλοφόρησε και η ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα" , όπου ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α., μετά από χρόνια αυτοεξορίας, επιστρέφει στην πατρίδα του, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των αδελφών Γιάννη και Μιλτιάδη Μανάκη/κια -πρωτοπόρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια.

Στην αρχή της ταινίας ένα γαλάζιο καράβι φωτογραφίζεται από τον Γιαννάκη Μανάκη να αναχωρεί για το ταξίδι του, με τον φωτογράφο της σκηνής να βρίσκει μετά από λίγο τον θάνατο. Στη συνέχεια η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α. (του Αγγελόπουλου), που, ψάχνοντας ένα διαφορετικό και νέο τρόπο θέασης του σύγχρονου κόσμου, περιπλανιέται στα ταραγμένα βαλκανικά σύνορα.